divendres, 13 d’agost de 2010

Foto Forum 32


La veu de l’espeleòleg i la fanfara del negacionista


Els jueus són els més estrictes observadors de la literalitat. Atès que la Torà els diu “no t’allitaràs amb cap home”, hi ha homosexuals jueus que, per acomplir el precepte i no jaure amb cap mascle, mantenen les relacions sexuals dempeus.

El conseller Baltasar, apòstol relativista, és un gran enemic de la literalitat i ho pregona arreu amb una satisfacció estentòria i no gaire prudent. “No em vingueu amb la trampa del diccionari” va dir un dia per justificar que volia transvasar el cabal d’un riu sense haver-lo de transvasar.

No es pot escriure cap cosa en aquest mur, diu la llei; i els literalistes, per no contradir la llei, escriuen a la porta; els individus Baltasar, per contra, si el veiessin, l’omplirien amb els seus textos estupefaents i anacolútics.

L’individu jueu cerca l’escletxa del sentit per recol·lectar un profit; l’individu Baltasar enterboleix la raó perquè no hi hagi ni etimologia, ni semàntica, ni arquitectura. Tant se val el càstig (amener o amen), contra la prohibició literalista podem adoptar dos actituds: l’espeleologia del significat o el negacionisme diccionari; la imaginació i el dribbling o la monotonia i el disgust; la creativitat supervivent o l’ofec monocrom.

No hi fa res que sigui un individu jueu o un individu Baltasar, estem parlant d’edificar persones lliures i felices.


Ramon Rubinat

Escriptor