divendres, 20 d’agost de 2010

Foto Forum 33


La descripció escrita de les sensacions visuals és un exercici literari important. Cal ser capaç de transferir des del llenguatge visual produït per les percepcions de l’ull, a un llenguatge escrit imaginatiu i ric en matisos, que pugi posteriorment a traves de la seva lectura reconstruir la visió estètica, que en el seu moment va inspirar a qui el va redactar.

Però aquest exercici es complica més, quan, el que volem transmetre és una interpretació lligada a una imatge conceptual.


En el cas de la imatge que he rebut, he de confessar que la primera mirada rapida que li he fet no m’ha inspirat gran cosa, he pensat que podia fer referència a d’altres imatges similars de grans mestres de la fotografia, però em semblava una banalització excessiva del repte al qual he estat invitat en ple mes d’agost.


Estèticament la imatge no te un gran interès, però conceptualment i com a metàfora, la imatge d’algú (voyeur) espiant pel forat del pany es al menys desconcertant, i evidentment les sensacions que produeix son mol diferents si t’identifiques amb l’espia’t o el que espia. Penso que a la majoria ens agradaria estar en el lloc del que espia, ja que espiar representa tenir una informació privilegiada i això vol dir poder.

Encara que segons a qui espies pots arribar a robar veritats que poden fer-te molt de mal ja què el forat del pany no ens permet una visió global, sinó una visió molt limitada de la realitat, la qual cosa ens pot enganyar.


Si tingues que definir la imatge agafant una certa distancia en lo personal, diria que és una representació del personaje omnipresente del Gran Hermano de 1984, de George Orwell.

No hem d’oblidar que l’emissió de televisió, que pren el nom de la novel·la de Orwell. Va convertir al mon en un voyeur el qual va assumir el seu rol “fisgón” impunement sense cap mena de pudor.


Però ara que me la torno a remirar penso que la realitat és menys rebuscada.

Títol: El Manelic espiant a la veïna. La Granadella, 2010

Tiratge: color sobre paper fresson


David Balsells i Solé

Conservador en cap de Fotografia

MNAC - Museu Nacional d'Art de Catalunya