divendres, 20 d’agost del 2010

Foto Forum 33



La descripció escrita de les sensacions visuals és un exercici literari important. Cal ser capaç de transferir des del llenguatge visual produït per les percepcions de l’ull, a un llenguatge escrit imaginatiu i ric en matisos, que pugi posteriorment a través de la seva lectura reconstruir la visió estètica que, en el seu moment, va inspirar a qui el va redactar.
Però aquest exercici es complica més quan el que volem transmetre és una interpretació lligada a una imatge conceptual.

En el cas de la imatge que he rebut, he de confessar que la primera mirada ràpida que li he fet no m’ha inspirat gran cosa, he pensat que podia fer referència a d’altres imatges similars de grans mestres de la fotografia, però em semblava una banalització excessiva del repte al qual he estat invitat en ple mes d’agost.

Estèticament la imatge no té un gran interès, però conceptualment i com a metàfora, la imatge d’algú (voyeur) espiant pel forat del pany és almenys desconcertant, i evidentment, les sensacions que produeix son mol diferents si t’identifiques amb l’espiat o el que espia. Penso que a la majoria ens agradaria estar en el lloc del que espia, ja que espiar representa tenir una informació privilegiada i això vol dir poder.
Encara que segons a qui espies pots arribar a robar veritats que poden fer-te molt de mal ja què el forat del pany no ens permet una visió global, sinó una visió molt limitada de la realitat, la qual cosa ens pot enganyar.

Si tingues que definir la imatge agafant una certa distància en lo personal, diria que és una representació del personaje omnipresente del Gran Hermano de 1984, de George Orwell.
No hem d’oblidar que l’emissió de televisió, que pren el nom de la novel·la de'Orwell va convertir al món en un voyeur el qual va assumir el seu rol xafarder impunement sense cap mena de pudor.

Però ara que me la torno a remirar penso que la realitat és menys rebuscada.
Títol: El Manelic espiant a la veïna. La Granadella, 2010
Tiratge: color sobre paper fresson

David Balsells i Solé
Conservador en cap de Fotografia
MNAC - Museu Nacional d'art de Catalunya