dimecres, 29 de febrer del 2012

Antoni Bernad responde a Josep Bou

El fotógrafo ANTONI BERNAD me recibió en su estudio, con las paredes completamente llenas de fotografies tomadas a lo largo de sus más de cuarenta años como fotógrafo de moda para poder seleccionar las que se incluirán en la edición de su próximo libro. Rodeados por ellas respondió a las preguntas del cuestionario que he preparado para el proyecto FOTÓGRAFOS INVITADOS basándome y tomando como inspiración el “Proust”. 

Este proyecto en su primera fase lo he planteado para ser visionado en la red pero con el objetivo que al cierre del mismo pueda tomar forma de libro. 


 Antoni Bernad en su estudio de Barcelona 

Antoni Bernad responde a Josep Bou 
 *Cada cuestionario se publica en el idioma que se haya expresado el invitado

Què suposa per a tu ser fotògraf? 
És molt difícil de contestar perquè no m’hi he sentit mai, no crec que jo hagués nascut per ser-ho. M’agradaven els resultats de la fotografia més que tot el que envolta ser fotògraf. Les meves ambicions es centraven més en la captura d’imatges -potser això vol dir ser fotògraf-; jo dibuixava i vaig entrar a la indústria de la publicitat com a grafista. En aquella època hi havia fotògrafs en plantilla en els estudis gràfics que feien fotos de cotxes, conyacs, gavardines… Ho fotografiaven tot correctament, ja que eren uns grans tècnics, però jo trobava que no tenien gust. I tenint en compte el meu interès per millorar aquelles imatges i aconsellat per ells sobre temes tècnics, a poc a poc vaig iniciar-me en la fotografia. Mai m’he disfressat de fotògraf (gairebé tots els oficis tenen una disfressa). Sempre he intentat vestir-me normal per no ser identificat com a tal, ja que cada època ha tingut un look en el vestuari i jo no he volgut mai formar part del gremi. Però haig de reconèixer que m’ho he passat molt bé i ha estat una experiència fantàstica que m’ha permès mantenir-me sempre amb un esperit jove i obert. Això m’ha resultat molt enriquidor, perquè no he sentit que el temps passi. Segur que sóc afortunat per exercir aquesta professió, i encara que no l’he escollit d’una manera vocacional, sí que m’hi he sentit còmode. 

Què creus aportar a la fotografia? 
Modèstia a part, bon gust. Crec que sóc una persona que tinc el gust cultivat: he vist molts museus, he viatjat molt, he conegut moltes coses, sempre he vist bon cinema, m’he interessat per la pintura i tot això et van formant. L’ull es va acostumant a veure les coses des d’un vessant estètic. L’arquitectura m’apassiona, i si no hagués estat fotògraf segurament hagués optat per l’arquitectura, ja que quan fotografies estàs composant i construint imatges en un espai, cercant l’equilibri, les formes, els volums… I combinar tot això s’assembla moltíssim a l’arquitectura, encara que naturalment aquesta és molt més complexa. Per altra banda, en els inicis de la meva trajectòria, diria que vaig aportar llibertat, molta llibertat, perquè no feia fotos encarcarades. Sempre vaig apostar pel moviment i perquè les fotos tinguessin vida, que no fossin buides, quietes, avorrides… Una cosa que em fascina és seure en una terrassa d’un bar i observar l’espectacle fantàstic de la gent passejant, movent-se, els gestos que fan sense adonar-se… Tota aquesta naturalitat és la que he intentat traslladar i reflectir a les meves fotografies. Ara ho segueixo intentat, però el sistema digital és una punyeta i se’m resisteix. La tècnica em lliga les mans perquè la càmera no respon amb la rapidesa que jo necessito, jo tinc els meus trucs per intentar provocar els models, però les seves reaccions són més ràpides que la càmera, per això em sento frustrat i m’emprenyo moltíssim. Penso que aquesta última tendència en què la gent es mostra terriblement estàtica és deguda a la nova tecnologia, i si no ho solucionen la fotografia arribarà ha ser avorrida per aquestes actituds tan encartonades. 

Què és per a tu enquadrar? 
Seria com per a un escriptor la recerca de l’adjectiu adequat. Gaudeixo cercant el millor enquadrament, que és importantíssim ja que poses al seu lloc tot un univers. És un autèntic plaer, m’agrada molt. 

Què desperta la teva creativitat o inspiració en la construcció de nous projectes? 
Doncs m’estimulen moltes coses. Intento estar al dia de tot allò que pot venir, i crec que tinc l’instint de captar i intuir allò que vindrà. Hi ha simfonies que es van repetint en petites variacions i quasi mai fallo, i això em produeix un gran plaer alhora que dóna un plus al meu treball. Veient les revistes de moda capdavanteres, et pots reconèixer en els temes en què s’han inspirat per fer el reportatge, ja que molts d’ells són afins als que m’han estimulat a mi. La música, la lectura, el cinema, els viatges..., t’obren portes i et condueixen per camins que pots seguir; i normalment en el món de la moda has de seguir les propostes dels dissenyadors que naturalment, igual que jo, també van al cinema, llegeixen llibres i es nodreixen de les mateixes coses. Per tant, quan veig una col·lecció, de seguida veig quines són les fonts d’inspiració. I en lloc d’adormir-me a casa intento cultivar-me i estar al dia, igual que ho fan ells, ja que a la llarga són mentalitats afins. 

Quin és el traç principal de la teva obra fotogràfica? 
Jo diria que la varietat. M’avorreix molt fer sempre el mateix. Hi ha professionals que es dediquen a picar sempre el mateix clau. A mi això m’avorreix moltíssim, prefereixo pensar que sóc més persones alhora. Quan veig les meves fotografies en les quals hi ha una gran varietat d’estils, penso que vaig en contra meva, perquè normalment a la gent li agrada reconèixer una línia, un estil… perquè quan veus un quadre o escoltes una música pots dir “això és de tal o tal altre artista”, però a mi el que m’encanta és la diversitat -és com si em caracteritzés i/o disfressés de diferents fotògrafs- i aquesta fos una manera de divertir-me, independentment de si és bona o no. Intento sempre investigar amb les llums, passar de l’estudi a l’exterior, on hi ha elements que em reclamen i provoquen fantasia. Diria que el meu vici principal és plantejar-me cada sessió de fotos com si fos la primera, i aquest vici de ben segur que té com a resultat final un traç en el meu treball. 

Quin fotògraf / fotògrafa t’ha influenciat més al llarg de la teva trajectòria? 
Doncs, si hi ha un fotògraf que m’agrada moltíssim és Irving Penn, que ha tingut una trajectòria llarga, molt llarga i, malauradament, va morir fa poc. Un home que sempre m’ha captivat per la seva seriositat; considero que és un artista de cap a peus, una persona incontaminada, un home estructurat, gens frívol, molt atrevit, molt treballador, amb un sentit molt gran dels volums, de la massa. Diria que és com un escultor que s’ha dedicat a la fotografia amb uns resultats tremendament artístics. Suposo que va viure una època molt, molt bona, amb uns rivals amb qui segurament s’entenia molt bé i que devien participar en tertúlies i combats de boxa per veure qui era el millor i estimular-se mútuament. També hi ha Avedon, que era més efectista i saltimbanqui, però em quedo amb Irving Penn. També he admirat Horst, Cecil Beaton amb el seu refinament increïble… He après molt d’ells, molt, però em sembla que he après més de la disciplina veient el seu treball. A alguns d’ells no els he conegut personalment, però te n’adones que ha estat gent molt lluitadora, gens gandula, i que han dedicat la seva vida al treball. 

Quina fotografia tens pendent? 
Això sí que és el qüestionari Proust, endevinar el futur... Una fotografia pendent… Mira, jo he practicat molt el retrat en la meva vida i hi ha gent a qui m’hauria entusiasmant fotografiar. Però el que realment m’hagués agradat és veure’ls personalment, i ja no et dic haver estat amb ells i conèixer-los. Són gent de gran categoria que com no els desenterri… Però el meu projecte, la meva fotografia pendent ara, en aquest moment, és un llibre recopilatori dels meus quaranta i pico d’anys com a fotògraf, a on mostrar les imatges fetes al llarg de la meva trajectòria. 

Per qui t’agradaria ser fotografiat? 
Aquí també hauríem de viatjar al món dels morts… La veritat és que em sembla que sóc infotografiable; sóc una persona tímida i em coacciona posar-me davant de la càmera. Precisament aquest timidesa és un dels secrets que utilitzo a l’hora de fotografiar, ja que em poso al lloc del model. Quan tinc una noia de 16,17 o 20 anys, i amb una persona gran el mateix, penso que deu estar absolutament paralitzada per la càmera que l’està enfocant, i com que m’imagino aquesta reacció adversa, perquè a mi em passa, intento ajudar que se n’oblidin. Utilitzo els meus mètodes de distracció per fer-los tornar mig bojos i així poder-los retratar ja que, francament, és difícil arribar a l’ànima de la persona, i una foto sense ànima és una imatge dolenta i ineficaç. 

Alguna obra d’art et sembla insuperable? 
N’hi ha diverses, moltes… Per exemple, La tempestat de Giorgione, que és extraordinària. Després hi ha Ticià, un pintor que a mesura que anava perdent la vista, i com més vell era, millor eren els seus quadres, els últims ticians són espatarrants; Goya també és increïble; Mantegna m’agrada molt i m’emociona terriblement. Amb les obres d’art gaudeixo molt, em sento bé als museus, i no puc pas comparar-ho a anar a la platja. Estar en un museu és una meravella. No voldria deixar d’anomenar una sèrie d’autors d’obres que per mi són insuperables: Proust, Josep Plà, V.A. Estellés, W.H. Auden, C.T. Dreyer, Fellini, Antonioni, Buñuel, Lucio Fontana, Mirò, Wagner, Bach, Richard Strauss, Arnold Schömberg, i un llarg etc...etc 

Un color. 
Un color, el verd. I si és de vellut, encara millor. 

Un fotògraf. 
Ja l’he dit: Irving Penn és el mestre. 

Quelcom bell. 
Les expressions humanes, les expressions humanes són increïbles… L’espectacle més fascinant és observar les cares i els moviments de la gent, no s’acabarà mai i sempre serà un gran espectacle. 











Próximo fotógrafo invitado ALEIX PLADEMUNT

dilluns, 27 de febrer del 2012

Flashback 134 - Marruecos - SHE

Aunque la situación político-territorial pendía de un hilo, decidimos visitar la explotación minera a cielo abierto de Bu Craa de donde se extraían millones de toneladas de fosfatos. Fuimos bien recibidos y nos mostraron con todo detalle las instalaciones, pero me asignaron un guardia de seguridad para vigilar que no pudiera tomar ni una sola foto. Debía conocer a Joan Colom, ya que el truco de trabajar con angular y mirar a otro sitio no funcionó -las cámaras en la bolsa y nada en las manos- en estas condiciones fue imposible fotografiar nada. Sólo pude tomar unas fotos generales cuando nos estábamos alejando dirección a Guelta Zemmur por una pista desolada.   
 


 
 

divendres, 24 de febrer del 2012

Shackleton “Rosa No” – Passanant Foto “Rosa Si”

Cuando decidimos que el color rosa seria el protagonista del primer "PassFOTO mou projectes" del 2012, en ningun momento tuvimos intención de contradecir los gustos de la reconocida agencia de publicidad Shackleton a la cual parece que no les gusta el color -rosa- del edificio donde tiene sede, así que le pidieron al administrador que lo pintara de otro color. Se ve que no les hizo mucho caso en primera instancia y decidieron pedírselo con la canción “Rosa No” a cargo del nuevo valor de la música española, Víctor García-Hoz. 

Los más jóvenes vinculados a Passanant Foto fueron los primeros que manifestaron estar de acuerdo con Shackleton, pero el grupo de fotógrafos que conforman Passanant Foto es muy amplio y las propuestas que se han presentado podemos decir que ha superado con creces cualquier expectativa, por eso creemos que podemos afirmar que Passanant Foto ha dicho “Rosa Si”. 

dilluns, 20 de febrer del 2012

Flashback 133 - Marruecos - SHE

El rey Hassan II reclamaba derechos territoriales sobre el Sahara Español y los ánimos en ambas partes de la frontera estaban exaltados por la inminente “marcha verde” que se estaba gestando. En Dahora, el puesto fronterizo con Marruecos, sólo había unas casetas y un pequeño muro que no media más de 50 centímetros de alto y unos 7 metros de largo. En Aaiún repusimos provisiones, entre ellas Coca Cola y material fotográfico, y en el supermercado de la Legión compramos unos sandalias, muy baratas, pero de excelente calidad, ya que las calzamos durante toda la expedición. 
 


 

dijous, 16 de febrer del 2012

Listo y ultimado el programa de PASSANANT FOTO 2012

Sin alejarnos de la filosofía, que tantos éxitos y buenos momentos nos ha dado, afrontamos la séptima edición de PASSANANT FOTO con el coraje que la situación actual requiere. Sabemos que no hay más alternativa que la de ser fuertes si no queremos destruir todo aquello que con tanto esfuerzo hemos construido, por eso me complace enormemente anunciaros que el 5 y 6 de Mayo tendrá lugar el  Encuentro Fotográfico Passanant Foto 2012. Podéis consultar todo el programa y pautas de participación en Web/Passanant Foto -la página tiene sistema de traducción-.


dimecres, 15 de febrer del 2012

ARCO 2012. Madrid

Hoy abre sus puertas ARCO 2012 con 150 galerías en el programa general y 58 en los comisariados, con la que está cayendo los participantes se juegan mucho y seguramente será una feria aún más depurada que en las anteriores ediciones y a ello, en parte, contribuirán la drástica reducción de representación institucional. Las comunidades autónomas serán las grandes ausentes. 
Cada galería estará dedicada a un solo artista (Solo Projects ) o serán las obras de uno las que primen sobre el resto. Se trata de acabar definitivamente con las sucesión de espacios ocupados por un popurri de nombres consagrados. 

La galería Zimgerpresents de Ámsterdam, a modo de denuncia contra los recortes en cultura, participa en Arco 2012 solo con replicas en negro, no creo que sirva de nada, una acción solitaria, pero quizás deberíamos empezar a plantearnos nuestra actitud ¿ debemos seguir quietos ?. 


dimarts, 14 de febrer del 2012

MARINA ABRAMOVIC

Necesitareis algo más de “55 SEGUNDOS” para adentraros en la obra de Marina Abramovic pero estoy seguro que os cautivará y abrirá nuevos horizontes a través de los cuales expresaros y enfocar próximos proyectos. Si visitáis ARCO podréis disfrutar de algunas de sus obras en el stand de LA FÁBRICA GALERÍA. 

Comprometida y valiente, Marina Abramovic (Belgrado, 1946), de formación académica en Bellas Artes y que en la actualidad vive en New York es sin duda alguna, una de las artistas que mejor ha sabido establecer una perfecta simbiosis entre el arte y la vida. 
Desde la década de los setenta trabaja en el campo de la performance y en el arriesgado concepto del Body Art. En muchas de sus obras ella misma es la modelo, y en general la mujer es la protagonista en sus performance, videos y fotografías soportes con los que nos muestra su obra. Sus imágenes son potentes y provocativas y se ha convertido en un referente internacional presente en los museos de arte moderno más importantes del mundo.





The Kitchen realizada en 2009 en el escenario de las cocinas de La Laboral de Gijón, inspirado en la vida de Santa Teresa de Ávila y en las notas que ésta escribió sobre sus experiencias de levitación. 



Video grabado en La Fábrica Galería con motivo de la exposición individual "THE KITCHEN. Homage to Saint Therese"

dilluns, 13 de febrer del 2012

Flashback 132 - Marruecos - SHE

La pista que bordeaba unos grandes acantilados sobre el Océano Atlántico nos llevaba al ex Sahara español. El espectáculo de ver batir las olas sobre el desierto no se me olvidará nunca y aún menos la imagen de un gran buque encallado en la costa y partido en tres trozos con que nos encontramos. Este, el Monte al Tube de la naviera Aznar, se vio arrojado a la costa sahariana por una gran tormenta a la que no sobrevivió, y allí permanecía erguido, herrumbroso, con las escalerillas pendiendo de su borda por donde los marineros lo abandonaron primero y los saqueadores abordaron el pecio más tarde. La naviera que no disponía de imágenes del buque, agradeció la amplia documentación fotográfica que les facilité.

 


dissabte, 11 de febrer del 2012

HOMBRES DE CARBÓN

Hombres de Carbón es un documental grabado en las minas de carbón de Asturias, por Antonio Corral, durante los años 2006, 2007 y 2008. El documental presenta un mundo sorprendente y desconocido, vital durante muchas décadas para la economia de nuestro país y que hoy está a punto de desaparecer. 

En este enlace podréis ver un tráiler del documental 

El sábado 18 de Febrero a las 11,30 horas de la mañana en: Cinemes Girona, c/ Girona, 173 de Barcelona ( metro Verdaguer L5 ) tendrá lugar el único pase. El aforo es limitado y las entradas se venderán ( precio 5€ ) exclusivamente en la Gris Art Escola Superior de Fotografia. Reservas 93 457 97 33 o info@grisart.com . Entrada gratuita para los alumnos y ex alumnos de la escuela previa reserva.

dijous, 9 de febrer del 2012

Últimos días para participar en el proyecto “PENSAR EN ROSA” organizado por PASSANANT FOTO

Organizada y coordinada por el equipo de PASSANANT FOTO, bajo la dirección de Josep Bou, la proyección PENSAR EN ROSA actividad enmarcada dentro de “PassFOTO mou projectes”, que acogerá el Centro de la Imatge Mas Iglesias de Reus está llegando a la data límite de recepción de proyectos. 

 
Para participar es imprescindible que la imaginación y la creatividad os acompañe en el momento de: crear, capturar, seleccionar, transformar, buscar… las imágenes fotográficas para participar, por eso queremos que “penséis en rosa” sin limitaciones y sin exclusiones. 

Pautas de participación 

PRIMERA PARTE 
Enviar entre 6 y 8 fotografías de muestra para la pre-selección ( jpg, baja resolución ) a josepbou@josepbou.com 
La data límite para la recepción de propuestas el 20 de Febrero de 2012

SEGUNDA PARTE 
Los fotógrafos seleccionados habrán de presentar 12 fotografías de la misma serie presentada a la pre-selección para la proyección. 

TERCERA PARTE 
Presentación del proyecto el 19 de Abril de 2012 en el CIMIR -Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus- 

Teresa Jové 
Coordinadora de Passanant Foto

dilluns, 6 de febrer del 2012

Flashback 131 - Marruecos - SHE

La expedición no era fotográfica y no había tiempo para tomas pausadas y mucho menos para detener el ritmo de travesía, por eso apoyado en el marco de la ventanilla del Land Rover es desde donde realicé buena parte de las imágenes a lo largo del viaje. Aprovechábamos hasta la última luz para viajar, y en esta hora bruja me encantaba tomar fotos de difícil iluminación, velocidades lentas y en movimiento. Cuando fotografié las dos motos circulando en paralelo al Land Rover, de pronto, recordé la película “Easy Rider” la road movie emblema de la generación hippy y “Dos hombres y un destino” con Paul Newman y Robert Redford.

El desierto impone por su solitud, magnificencia e inmensidad; por el contraste de calor y frio; por sus horizontes cambiantes a los que parece no llegarás nunca… y porque cuando tienes la sensación de estar perdido aparece un persona, de la nada, que te acoge en su haima o chamizo. 
 


 

diumenge, 5 de febrer del 2012

PASSANANT FOTO 2012 PROGRAMA UNA EXPOSICIÓN DE LIBROS FOTOGRÁFICOS DE AUTOR. ANÍMATE A PARTICIPAR

En este mundo lleno de contradicciones –donde cada día es más fácil y hay más posibilidades para editar libros fotográficos, pero también son mayores las dificultades con qué los fotógrafos se encuentran para mostrarlos-, en esta séptima edición de PASSANANT FOTO, hemos creado un espacio donde poderlos mostrar, enseñar, compartir… con otros compañeros fotógrafos y que, a la vez, actue como plataforma divulgativa de ellos. 

Si tu tienes un LIBRO FOTOGRÁFICO DE AUTOR, te animamos a participar. La exposición colectiva que hemos programado es abierta a todos. No hay ninguna línea temática, pero sabéis, y por si se os ha olvidado os recordamos, que somos amigos de la: creatividad, imaginación, conceptos nuevos, buenas fotografías… 

Envia un correo electrónico a josepbou@josepbou.com indicando “exposició libro de autor”. Añade una breve descripción y características del libro ( tamaño, número de páginas… ), una foto de la portada y algunas fotografías ilustrativas de las página interiores. Tienes tiempo hasta el 29 de Febrero de 2012. 

Publicaremos el nombre de los autores seleccionados en la web de PASSANANT FOTO antes del 15 de marzo y serán incluidos en el catálogo del encuentro. Si hay autores seleccionados que decide acompañarnos en el Encuentro Fotográfico PASSANANT FOTO 2012 podrán presentar personalmente ( el sábado 5 de Mayo ) su libro a los asistentes. 



Teresa Jové 
Coordinadora de Passanant Foto

divendres, 3 de febrer del 2012

Mirando como cae la nieve

Aunque parezca mentira ayer encontre una actividad a la que nadie, todavía, ha decidido aplicarle un severo plan de recorte o subirle los impuestos, ya se que cuesta creerlo pero aun quedan cosas que podemos hacer gratis, como por ejemplo: mirar como cae la nieve. Eso es lo que hice yo, durante un buen rato, a través de la ventana de mi casa. Como me pareció interesante compartir con vosotros aquellos momentos, grabé algunos de ellos y para no cansaros os presento unas tomas, el video lo he titulado “55 SEGUNDOS” MIRANDO COMO CAE LA NIEVE.




Video grabado en Glorieta una pedanía de Passanant -Conca de Barberà-

dijous, 2 de febrer del 2012

DAVID BAILEY

El fotógrafo David Bailey icono de la fotografia de moda que inspiró la película Blow-Up ( 1966 ) de Michelangelo Antonioni, manifestava en una entrevista “la técnica digital ha matado la casualidad en la fotografia” . También confesaba que el director le había propuesto ser el protagonista, encarnando al fotógrafo que opta por una nueva mentalidad, que se creó con la revolución de la vida, de la ropa, de la moral en Gran Bretaña, sobre todo entre jóvenes artistas, publicistas, estilistas o entre los músicos que formaban parte del movimiento Pop.